- Julkaistu: 20.5.2020
- Aarnio, Antti
- Ruudun takaa:
- RIAn edunvalvontapäällikkö Antti Aarnio teräviä - ja vähemmän teräviä - kirjoituksia ruudun takaa.
Alkuvuonna kaikki näytti vielä hyvältä; suomalaiset nostivat asuntolainoja kovaan tahtiin, ja asuntokauppa kävi kohtuullisesti. Rakentamisen ennakoitiin hiljenevän vuonna 2020, mutta vain maltillisesti.
Maaliskuussa tuli virus ja maaliskuun jälkeen kaikki oli toisin. Maailmantalous alkoi sakata, teollisuustuotanto romahti Euroopassa pääasiassa sulkutointen takia ja epävarmuus levisi ympäri maailmaa.
Koronaviruksen aiheuttama taantuma ei ole toistaiseksi vielä merkittävästi näkynyt rakentamisessa Suomessa ennen toukokuuta. Rakennusalan pörssiyhtiössä tilauskanta näyttää olleen korkealla tasolla. Rakennustuoteteollisuudessa vaikutukset ovat olleet maltillisia, alaan liittyvässä tukkukaupassa myyntimäärä ovat myöskin olleet normaaleja.
Julkisia palvelurakennuksia rakennetaan tänä vuonna ennätysmäärin, liikerakennusten aloitukset ovat pysyneet matalalla ja teollisuusrakennusten aloitukset eivät ole olleet viime vuoden tasolla. Korjausrakentaminen kasvaa tänä vuonna, mutta uudisrakentaminen vähenee ennakoidusti tänä vuonna.
Tilanteeseen nähden näkymä on siis positiivinen. Voi jopa todeta sen olevan positiivisempi kuin on odotettu. Koronakriisi ei ole näkynyt alan työpaikoilla irtisanomisina tai lomautuksina.
Mutta näkymät ovat heikentyneet. On selvää, että koronakriisistä toipuminen tulee viemään yli vuosikymmenen, taloustaantumista toipuminen on Suomen taloushistoriassa aina ollut hidasta. Taantuma vaikuttaa myös rakennusalan toimintaa, se hidastaa merkittävästi rakentamista. Voi olla, että Suomessa uusasuntotuotanto jää lähivuosina todella merkittävästi alemmaksi kuin viime vuosina.
Ensi viikolla julkaistaan Rakennusteollisuuden suhdannekatsaus, jonka julkaisu osuus poikkeuksellisen mielenkiintoiseen ajankohtaan. Miten alan yritykset ovat nähneet suhdannetilanteen?
Maan hallitus on valmistelemassa talouden elvyttämispakettia. Rakennusalaa ei saa päästää sakkaamaan, vaan uudisasuntotuotanto, infrarakentaminen ja korjausrakentaminen on pidettävä käynnissä tulevina vuosina. Sitä varten tarvitaan lisää julkisia investointeja ja uusia keinoja turvata yritysten rahoitus uudisasuntotuotannossa.
Antti Aarnio
Edunvalvontapäällikkö
Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry.
Jaa sivu