Vientimalli puhuttaa – betonoidaanko sopimuskorotukset?

Tanja Määttänen (tanja.maattanen a ria.fi), 8.10.2024

Hallituksen ehdottama vientivetoinen työmarkkinamalli ei huomioi sopimusalakohtaisia eroja eikä edistäisi palkkatasa-arvoa.

Eduskunnan käsittelyyn siirtyi juuri hallituksen lakisesitys, jota on työmarkkinoilla palkansaajien toimesta vastustettu kiivaasti. Kyse on tiivistetysti tavoitteesta kirjata lakiin se, että valtakunnansovittelijan on otettava toiminnassaan huomioon kansantalouden kokonaisetu, sitten että palkanmuodostus toimii mahdollisimman hyvin vaarantamatta työmarkkinoiden toimintaa. Lakiesityksen pelätään sitovan valtakunnansovittelijan kädet jo etukäteen ja ennemminkin sekoittavan kuin selkiyttävän työmarkkinoiden toimintaa.

Rialaisten kannalta riskinä on se, että lakiesitys betonoi entisestään niin sanotun vientimallin, eli sen, että työehtosopimusneuvotteluiden palkankorotuslinja muodostuu sopimuskierroksen avaavan vientisektorin mukaan. Tällöin esimerkiksi suunnittelu- ja konsulttialan tai rakennusalan työehtosopimuksissa on tyytyminen palkankorotusten osalta siihen, mitä vientisektori sopii. Korkeampia korotuksia ei näin ollen olisi  mahdollista saada sovittelujärjestelmän kautta. Toinen olennainen riski liittyy siihen, että eri sektoreiden, kuten myös sukupuolten, välisen palkkatasa-arvon edistäminen vaikeutuu.

Lue lisää:

STTK.fi > STTK ei hyväksy vientimallia