Kuinka käy FISE-pätevyyksille rakentamislain astuessa voimaan?
Tanja Määttänen (tanja.maattanen
"Ei tämä ole hyppy tuntemattomaan", tyynnyttelee FISEn uusi hallituksen puheenjohtaja Vesa Pekka Erikkilä uuden rakentamislain ympärillä vellovaa keskustelua.
"Lain tarkoituksena on helpottaa rakentamista ja selkeyttää byrokratiaa. Pyritään varmistamaan, että syntyvä lopputulos on laadukas, turvallinen sekä kestävä", linjaa FISEn toiminnassa sen alkuajoista alkaen mukana ollut Vesa Pekka Erikkilä.
Uusi puheenjohtaja, joka on toiminut FISEn pääsuunnittelijain pätevyyden toteamislautakunnan varapuheenjohtajana 18 vuoden ajan, näkee agendallaan tärkeimpänä saattaa maaliin uuden rakentamislain mukaisen pätevyyden toteamisen.
"On tärkeää varmistua siitä, että rakentamislaki täyttää sille asetetut tavoitteet, ja että se on koko Suomen edun mukainen."
Rakentamislaki pyrkii varmistamaan rakennushankkeissa toimivien osaamisen. FISE tarjoaa rakennus-, LVI- ja kiinteistöalalle 85 eri pätevyyttä. Niitä on todettu kaikkiaan noin 9500.
"Emme ole viranomaisia, mutta teemme viranomaistyötä", Erikkilä kuvailee FISEn toimintaa.
"Todetun FISE-pätevyyden kautta viranomainen tai tilaaja on voinut varmistaa henkilön pätevyyden tehtävässään. FISE-pätevyyden juridinen status on tähän saakka ollut enemmänkin kaupallinen dokumentti, mutta uuden rakentamislain myötä se saa aiempaa vahvemman roolin", Erikkilä toteaa. "Vastuu kasvaa."
Lainlaatijoiden loppukiri
Uudessa laissa suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyysvaatimuksia täsmennetään. Heidät velvoitetaan liittymään pätevyysrekisteriin ja osoittamaan osaamisensa pätevyystodistuksella. Sen saadakseen vaatimuksena on alan tutkinto sekä riittävästi työkokemusta.
Vielä on jäljellä avoimia kysymyksiä ja täsmennettävää. Suunnittelijat ja työnjohtajat joutuvat odottamaan syksyllä lausuntokierrokselta lainlaatijan pöydälle palaavaa valtioneuvoston asetusta ja sen käsittelyä. Sen toivotaan tuovan tarvittavat tarkennukset rakentamisen suunnittelu- ja työnjohtotehtävien vaativuusluokkiin, niiden määräytymisperusteisiin sekä eri tehtävissä edellytettäviin koulutuksiin.
FISEn uusi rooli?
Tuleeko FISEstä ympäristöministeriön valtuuttama viranomaistehtäviä hoitava kumppani? Kuinka käy FISE-pätevyyksille? "Neuvotteluja on käyty", Erikkilä paljastaa.
Rakentamisen osapuolet ovat laajasti edustettuina FISEssä. Rakennustarkastusyhdistys on yksi sen yhdeksästätoista omistajayhteisöstä.
"Viranomaispuoli on mukana toiminnassamme. Sitä kautta meillä on koko kentän kattava ymmärrys", hallituksen puheenjohtaja painottaa.
Kriteerien muuttuessa FISEllä on edessään mittava työ tarkastaessaan kriteerit. Muutokset heijastuvat myös alan koulutuksiin.
Erikkilä toteaa, että ympäristöministeriö voi hyväksyä FISEn ennen lain voimaan tuloa toteamat pätevyydet rakentamislain mukaisiksi pätevyyksiksi. Kentällä toivotaan jatkuvuutta FISEn 20 vuotta kestäneelle työlle myös uuden rakentamislain aikakaudella.
FISEn puheenjohtaja Vesa Pekka Erikkilä ammentaa uudessa tehtävässään pitkästä historiastaan organisaatiossa. Hän on toiminut 18 vuoden ajan FISEn pääsuunnittelijain pätevyyden toteamislautakunnan varapuheenjohtajana.
Teksti: Heikki Luukkonen
Kuva: UKI Arkkitehdit
Artikkeli on julkaistu RIA-lehdessä 3/2024.