RIAn puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät

Tanja Määttänen (tanja.maattanen a ria.fi), 27.9.2024

RIAn liittohallituksen uusi puheenjohtaja valitaan liittokokouksessa 23.11.2024.

RI Tiia Tuomi:

"Minulle tärkeitä arvoja ovat yhdenvertaisuus, diversiteetti ja vastuullisuus. Niihin nojaten haluaisin rakentaa myös omaa kauttani RIAn puheenjohtajana, jos tulen valituksi.

Yhdenvertaisuus on jo nyt noussut hyvin esille RIAn toiminnassa, mutta teemaa voisi syventää ja laajentaa entisestään. Eri ikäisten jäsenten tarpeet, muualta tullut työvoima ja ylipäätään monimuotoisuus kaikin tavoin ovat asioita, joita pyrkisin korostamaan nykyistä enemmän.

Pelkästään rakennusalan johtoryhmissä kohtaa paljon sellaisia kokoonpanoja, joissa kaikki edustajat ovat samaa sukupuolta ja ikäluokkaa. Johtoryhmätyöskentelyn lisäksi diversiteetti toisi varmasti uusia ajatuksia myös suunnittelutiimeille, työmaaporukoille ja vaikkapa asiakaskohtaamisiin.

Vastuullisuuden ymmärtäminen on aihe, johon haluaisin saada enemmän työkaluja. Rialaisina meillä on mahdollisuus yhdessä parantaa rakennusalan mainetta kertomalla entistä kuuluvammin toiminnastamme ja nostamalla esiin vastuullisuuden eri osa-alueiden onnistumisia.

RIAn veto- ja pitovoima nojaavat vahvasti rakennusalan identiteettiin. Rialaiset edustavat alan ammattilaisia erilaisilla koulutustaustoilla, mutta kaikki ovat mukana rakkaudesta rakentamiseen. Jotta voimme edelleen vahvistaa kiinnostusta jäsenyyteen, RIAn toiminnassa tulisi kehittää muun muassa tapahtumatarjontaa, jotta se palvelisi entistäkin paremmin mahdollisimman monia jäseniä, iästä ja työtehtävästä riippumatta. Nuoria, vastavalmistuneita rialaisia voisimme tukea vaikkapa kokeneiden ammattilaisiemme mentoroinnin avulla.

Näen itseni hyvänä puheenjohtajaehdokkaana, koska olen sitoutunut asioihin, jotka ovat minulle tärkeitä – ja sitä RIAn toiminta ja sen kehittäminen on ollut siitä asti, kun olen mukana ollut."


RI Tuomas Koski-Lammi:

"Minulle tärkeitä arvoja ovat avoimuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Avoimuus on tähänkin saakka toteutunut RIAssa erittäin hyvin, mutta kuten liiton Visio 2030:ssakin todetaan, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemat ovat sellaisia, joita ei voi koskaan korostaa liikaa.

Jos tulen valituksi RIAn puheenjohtajaksi, haluaisin ottaa luupin alle myös yhteistyön kehittämisen muiden liittojen kanssa. Työ sen suhteen on toki jo hyvässä vauhdissa, mutta pohdinta siitä, onko meidän mahdollista jatkaa itsenäisenä liittona vai olisiko parempi yhdistyä toisen saman alan liiton kanssa, on tehtävä tarkkaan. 

Olennaista on pyrkiä saavuttamaan nykyistä laajempaa näkyvyyttä esimerkiksi lausunnoille ja kannanotoille – mitä suurempi joukko niiden takana on, sitä enemmän ne saavat painoarvoa ja vaikuttamisen mahdollisuudet kasvavat.

RIAn tärkeimpänä vetovoimatekijänä näen sen, että tässä liitossa jäsen on omiensa keskellä, olipa taustaltaan rakennusinsinööri, -mestari tai -arkkitehti. Vaikka esimerkiksi meille insinööreille on muitakin liittoja tarjolla, nimenomaan rakennusalan insinööreille RIA on ainoa vaihtoehto. Ala on jo lainsäädännön puolesta paljon tiukemmin säännelty kuin useimmat muut, joten senkin vuoksi on tärkeää, että liitto ajaa ja valvoo juuri rakennusalan ammattilaisten etuja ja on saanut meidän äänemme kuuluville esimerkiksi uutta rakentamislakia laadittaessa.

Puheenjohtajaehdokkuudessani haluan painottaa pitkää kokemustani liiton toiminnassa, myös paikallisyhdistystasolla. Olen samaan aikaan liiton tyypillinen jäsen, mutta erilaisissa vastuutehtävissä olen saanut erinomaisen kuvan myös sen ylätason toiminnasta ja päätöksenteosta. Tietämykseni sekä rakennusalasta että RIA-liitosta on kattava."