Joko näkyy valoa rakennusalan suhdanteissa?

Tanja Määttänen (tanja.maattanen a ria.fi), 27.9.2024

Sekä toivon kipinät että kapulat rakentajien rattaissa ovat puheenjohtaja Tommi Luukkosen palstan aiheina RIA-lehden numerossa 3/2024.

Tätä kirjoittaessani olen juuri saanut viettää lämpimän ja rauhallisen kesälomakauden. Alkukesästä ennen lomia rakennusalan toiveikas ilmapiiri suhdanteiden virkistymisestä oli selvästi nähtävissä. Korkotasokin lähti laskuun. Useissa tapaamisissani olin havaitsevinani uuden noususuhdanteen odotusta. Onko uusi nousu jo alkanut?

Rakennusteollisuus RT on kuitenkin tuonut esille, että asuntomarkkina on edelleen vahvassa jumissa ja etenkin vapaarahoitteista asuntotuotantoa on käynnistymässä odotuksiin nähden heikosti. Viimeisimmät arviot ovat, että vielä vuoden 2025 aikanakaan ei asuntomarkkina merkittävästi lähde elpymään. Tiedossa on myös se, että valtion tukeman Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran tulevaisuus muuttuu. Sen toiminnot itsenäisenä virastona päättyvät vuoden 2024 lopussa ja sen tehtävät siirretään ympäristöministeriöön vuonna 2025. Mitä tapahtuu Aran edesauttamalle sosiaaliselle asuntotuotannolle tulevaisuudessa? Se tuo aivan varmasti lisää epävarmuutta rakennusalalle etenkin asuntorakentamisen sektorilla.

Ara-hankkeita kyllä rakennetaan, mutta se ei tapahdu odotetussa laajuudessa. Niistä moni jää nyt toteutumatta, sillä hanke on voinut olla osa isompaa korttelikokonaisuutta, jossa on etenemisen jarruna vapaarahoitteisen asuntotuotannon pysähtyminen. Elokuun tilanne on se, että Aran vuoden 2024 rahoitusvaltuuksista on käytetty vasta alle puolet. Tarvitaan siis todellinen kova loppukiri, että myös ara-tuotanto pääsisi tämän vuoden tavoitteeseen.

Tällä hetkellä rakentajat miettivät, miten saada hankkeita käyntiin, kun asuntotuotanto on lähes yksinomaan ara-tuotannon varassa. Jos niitä ei käynnisty, ei myöskään synny tarvittavaa kassavirtaa. Ja ilman sitä rakennusala ei voi työllistää sen enempää suunnittelijoita kuin rakentajiakaan. Toivoa ovat hieman tuoneet toimitilarakentaminen sekä korjausrakentamisen vahva vire. Silti voidaan odottaa, että rakennusalan vaikeudet jatkuvat edelleen vuonna 2025.

RIA ja RKL esittivät yhdessä talvella 2023 alan kokonaisuuden kannalta huolensa ja vetoomuksen maan hallitukselle, että valtion tukeman asuntotuotannon elvytystoimet aloitettaisiin välittömästi. Hallitus ei ole  reagoinut riittävästi asiaan ja pian sen suhteen ollaan auttamattomasti myöhässä. Kuinka pahaksi rakennusalan tilanteen halutaan menevän ennen kuin hallitus reagoi? 

Araan kohdistuvat muutokset tulevat vielä edellistenkin haasteiden lisäksi vaikeuttamaan alan tilannetta. Vapaarahoitteinen tuotanto alkaa elpyä vasta vuonna 2026. Aran toiminnan lakkauttaminen tässä muutenkin vakavassa taloustilanteessa on suuri virhe, varsinkin kun hallitus lupasi ASO-tuotannon tilalle uuden mallin. Päätökset tehdään liian nopeasti ja ilman riittävän kattavia vaikutusten arviointeja.

Kohti parempaa tulevaisuutta katsoen,
hyvää ja ruskarikasta syksyä kaikille!


Tommi Luukkonen
Liittohallituksen puheenjohtaja


Teksti on julkaistu RIA-lehden 3/2024 Puheenjohtajan palstalla.