Rialaisten kokemukset yhdenvertaisesta kohtelusta ja häirinnästä erilaiset eri sukupuolilla

Antti Aarnio (antti.aarnio a ria.fi), 14.8.2024

Toteutimme jäsenille sähköpostitse kyselyn yhdenvertaisesta kohtelusta ja häirinnästä työelämässä ja työpaikoilla. Kerroimme hieman tuloksista 26.6. Kesän aikana keskustelua seksuaalisesta häirinnästä ja syrjinnästä käytiin mediassa, esimerkiksi YLE:n sivustolla ja Helsingin Sanomissa.

On hyvä, että asia on noussut esille myös laajemmin mediassa. Kyselymme mukaan eri sukupuolten kokemukset eroavat merkittävästi.  Naisvastaajilla kokemus eriarvoisesta kohtelusta tai syrjinnästä on merkittävästi yleisempää kuin miehillä. Varsinkin satunnaisesti koettu eriarvoinen kohtelu tai syrjintä on naisilla yleisempää.

Koetko, että sinua olisi kohdeltu eriarvoisesti tai syrjitty alalla / alan töissä?   
  Mies    Nainen    Kaikki yht. 
Ei koskaan  64 %    20 %    42 % 
Satunnaisesti  30 %    71 %    50 % 
Säännöllisesti  4 %    5 %    4 % 
Usein  2 %    3 %    3 % 
(tyhjä)  0 %    1 %    0 % 

Erilaisissa tehtävissä työskentelevien kokemukset vaihtelevat

Johtotehtävissä toimivat olivat kokeneet vähemmän eriarvoista kohtelua tai syrjintää (73 % ei ollut kokenut sitä koskaan), kun taas suurimmissa vastaajaryhmissä (asiantuntijat ja toimihenkilöt toimistotöissä) ikävät kokemukset olivat yleisempiä.  Asiantuntijoista 58 % oli kokenut eriarvoista kohtelua tai syrjintää satunnaisesti ja toimihenkilöistä toimistotöissä 53 %. Nämä osuudet ovat korkeampia kuin muilla. Negatiivista on myös se, että toimihenkilöistä muualla kuin toimistotöissä työskentelevistä 12 % vastasi kokevansa eriarvoista kohtelua tai syrjintää säännöllisesti tai usein.  Tässä suhteessa tämä ryhmä erottuu muista. 

Sukupuolen tai iän koetaan oleva syy ikäviin kokemuksiin

Vastaajat kokivat eriarvoisen kohtelun tai syrjinnän johtuvat erityisesti sukupuolesta tai iästä. Näiden kahden asian lisäksi korostuu toinen ryhmä: mielipiteet, koulutustausta, asema ja henkilökohtaiset ominaisuudet.

1408 1

Puolet vastaajista ei ollut koskaan kokenut häirintää

Kaikista 444 vastaajasta 50 % vastasi, ettei ole koskaan kokenut häirintää alalla/ alan töissä.   Satunnaisesti häirintää oli kokenut 46 %, säännöllisesti 4 % ja usein 1 %.  

Eri sukupuolten kokemukset eroavat. Satunnaista häirintää on kokenut naisista 58 % ja miehistä 34 %. Muu sukupuolisista, joita on vastaajajoukossa vain viisi, satunnaisesti tai säännöllisesti häirintää on kokenut 60 %.  

Häirintää on koettu eri tahoilta, mutta toisen työntekijän taholta tapahtunutta häirintää on ollut eniten. Moni vastaaja on saattanut kohdata häirintää useilta eri tahoilta.  

1408 2

Julkaisemme siis kyselyn tulokset elokuussa, ja valmistelemme jatkotoimenpiteitä saatujen vastausten pohjalta. Teemme tiivistä yhteistyötä asian tiimoilta myös sisar- ja veljesjärjestöjen kanssa, jotka ovat niin ikään toteuttaneet vastaavanlaisen kyselyn.