Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA aiotaan lakkauttaa

Antti Aarnio (antti.aarnio a ria.fi), 27.8.2024

RIA antoi lausunnon esityksestä.

Maan hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn lakkauttamisesta kesäkuun lopulla. Esityksestä järjestettiin lausuntokierros ja myös RIA jätti lausunnon 23.8. RIAn mielestä tarvetta ARAn kehittämiselle on esimerkiksi tiedonsaannissa ja toiminnan läpinäkyvyydessä, mutta viraston lakkauttamisella on tuntuvat riskit, jotka vaikuttavat kohtuuhintaisen asuntotuotannon pitkäjänteiseen saatavuuteen

Asuntopolitiikan kannalta päätös on yllättävä

Ympäristöministeriön asettama työryhmä valtion tukeman asuntotuotannon kehittämiseksi aloitti toimikautensa vasta 1.5.2024. Hallituksen päätös ARAn lakkauttamisesta on yllättävä, eikä vaikuta perustuvan laajempaan selvitystyötön.

Riskinä on, että äkillinen suunnanmuutos (ARAn lakkauttaminen) heikentää asuntopolitiikan pitkäjänteistä kehittämistä. Suomi on toteuttanut toimivaa asuntopolitiikka sotien jälkeiseltä ajalta saakka. Viime vuosina sosiaalisen asuntotuotannon toimivuutta on pidetty myös kansainvälisesti erittäin toimivana. Myös EU-tasolla uusi komissio on ottanut asuntopolitiikan osaksi EU-tason politiikkaa.

ARAn lakkauttaminen vahvistaa mielikuvaa, että hallitus luopuu asuntopolitiikan kehittämisestä. Miten tulevaisuudessa huolehditaan sosiaalisesta ja kohtuuhintaisesta asumisesta, jolle on myös jatkossa tarvetta?

RIAn mielestä Suomi tarvitsee asuntopolitiikan pitkäjänteisen strategian, joka ei muutu hallituskausien mukaan.

ARAn toimintojen siirto osaksi ympäristöministeriötä tapahtuu rakentamisen suhdanteiden kannalta huonoon aikaan

ARAn hankkeita ei mitä ilmeisimmin saada käyntiin vuoden 2024 aikana niin paljon kuin myöntämisvaltuudet mahdollistavat. Pitkän ja lyhyen korkotuen hankkeiden myöntämisvaltuuksista on elokuussa vielä yli puolet käyttämättä.

Vapaarahoitteinen asuntotuotanto ei tule elpymään vasta kuin aikaisintaan vuosina 2026–27. ARAn toimintojen siirto ympäristöministeriöön tulee todennäköisesti entisestään vähentämään vuoden ARA-tuotantoa vuonna 2025, varsinkin kun ASO myöntämisvaltuudet loppuvat. ARA-tuotannon vähetessä ja vapaarahoitteisen tuotannon käynnistymisen viivästyessä, on riskinä, että asuntorakentamisen taso laskee vuonna 2025 vielä alemmaksi kuin vuonna 2024.

RIAn mielestä ARAn toimintojen siirtoa pitäisi viivästyttää ainakin 1–2 vuotta, kunnes asuntorakentamisen toimialan tilanne on vapaarahoitteisen tuotannon kannalta paremmassa tilanteessa.

Riski ARAn toiminnan häiriöille on suuri

Hallituksen esityksen mukaan Aran lakkauttamisen ja tehtävien siirron ympäristöministeriöön ei ole tarkoitus vaikuttaa Aran tehtäviin tai asuntopolitiikan toimeenpanoon muutoin kuin hallinnollisena uudistuksena toiminnan organisointiin. Tukien myöntäminen, valvontatoiminta ja muu toiminta jatkuisivat keskeytyksettä.

ARAn toiminnan jatkuminen entisellään osana ministeriötä ei välttämättä onnistu tavoitellun mukaisesti. Riski toiminnan häiriöille tulevaisuudessa on suuri.

Haasteena muutoksessa on toimintojen saumaton jatkuminen. Kulttuurimuutos itsenäisestä virastosta ministeriön alaisuudessa olevaksi elimeksi on suuri ja se tulee vaikuttamaan henkilöiden työskentelyyn sekä toimintojen integroimiseen tietyn ajan (ainakin 6–12 kk). Ihmiset ja heidän osaamisensa eivät ole koneita, jotka voidaan häiriöttä siirtää paikasta toiseen.

Myös ARAn ja ympäristöministeriön käytössä olevien erilaisten tietojärjestelmien integroiminen tulee olemaan haaste, jotta tarvittava data on käytössä ja hyödynnettävissä 1.1.2025 alkaen.

Uuden elimen asema on turvattava

ARAn lakkauttamisen mahdollisesti toteuduttua, on tärkeätä varmistaa ympäristöministeriöön perustettavan uuden elimen erillisyys esimerkiksi valtion tukemaan asuntotuotantoon liittyvästä säädösvalmistelusta.

Lisäksi ARAn lakkauttamisella ja sen siirtämisellä YMn alaiseksi elimeksi tulisi olla tavoitteena prosessien ja kriteeristöjen läpinäkyvyys, asuntosuhdanteinen ennustettavuus ja hallittavuus, selkeästi asetettavat tavoitteet ja niiden seuranta sekä EU-rahoituksen varmistaminen tuetulle asuntotuotannolle

Kaiken kaikkiaan hallituksen esitys ARAn lakkauttamisesta jättää RIAn mielestä varjon suomalaisen asuntopolitiikan ja erityisesti sosiaalisen asuntotuotannon kehitykselle. ARA on ollut kehittämässä suomalaista asumista, toivottavasti myös tämä työ jatkuu tulevaisuudessa ministeriössä.